Rozhovor s Martinem Laulem

Už máš na letošní léto naplánovanou dovolenou? Kam vyrazíš?

Letošní léto, stejně jako mnoho předcházejících, si budu užívat na koncertech s Turbem v Čechách i na Slovensku. Pro mě je to už nedílná součást léta, na kterou se těším a případnou dovolenou momentálně neřeším.

Jezdíš spíš sám nebo s partou kamarádů?

No rovnou se přiznám, že jsem v posledních letech nepodnikl nic, co by se dalo označit za typickou dovolenou. Spíš si tak s rodinou trávíme volné dny na královédvorsku a v podkrkonoší:-)

Určitě toho máš procestováno dost… Z kterých zemí máš nejkrásnější zážitky?

Evropu mám z porevolučních let celkem proježděnou. Bavilo mě takový to neplánovaný objevování míst v Holandsku, Dánsku, Francii, Německu atd. Dnes už bych si tam teda v autě přespat netroufl… Samozřejmě nesmím zapomenout na Slovensko, ale stejně si myslím, že je v našich krajích pořád co objevovat.

Neláká Tě pedagogická činnost ? Výuka klavíru? Kláves?

To je dobrá otázka. Pár pokročilejších žáků s rockovějším zaměřením jsem už kdysi měl a docela nás to bavilo. Ale na úplný začátečníky nemám trpělivost ani pedagogický schopnosti.

A mimořádný virtuózní talent bych zase rozhodně poslal za mimořádným pedagogem:-) Takže – neříkám, že by mě to nelákalo, ale musel bych vědět, že mám žákovi co nabídnout a nebude to pro oba jen ztráta času.

Vzpomínáš si na svůj prní koncert s Turbem?

No jasně, to se nezapomíná. Bylo to v roce 1984 v Olomouci. Ale spíš, než abych si to tenkrát užil, jsem byl pěkně nervózní. Koncem roku 1983, když mě Láďa Vostárek, Ríša Kybic, Jirka Lang a Jirka Vondráček přibrali do kapely jsme se dohodli, že mě Jirka Vondráček pošle nahrávku koncertu Turba, repertoár a noty a pak to v Praze jen doladíme. Jenže mě přišlo v obálce jen pár akordů a části textů. Že tu obálku na poště někdo kvůli kazetě vybral, jsme pochopili až na té zkoušce v Praze. Celý repertoár mě vlastně po akordech, včetně vokálů, učil Ríša až na zkoušce a byla to pár dní před tou Olomoucí docela honička. Ale nakonec jsme to celkem slušně dali,i když jsem měl teda pěkně staženo:-)

Přijal bys  křeslo porotce talentové soutěže?

Kdyby mě to někdo nabídl, tak by to mohla být docela zajímavá zkušenost. Obzvlášť, když se vždycky může nějaký talent objevit. Ale asi to nebude žádná prdel. Samotnýho by mě zajímalo, jak dlouho bych to čekání na talenta v porotě vydržel:-)

Oblíbené jídlo, pití?

Dík za optání. Tak dlouho jsem hledal svůj oblíbený nápoj, až jsem s pitím skončil:-) No nebudu lhát, že to je konečně ono, ale i mezi nealko nápoji jsou docela dobrý i drahý vína.

V posledních pár letech jsem si oblíbil indickou kuchyni – např. jehněčí gulbahar nebo korma jsou supr. A ani to nemusí pálit jak sviňa!

Vzkaz pro fanoušky?

Hodně veselých zážitků při vašem hledání a testování oblíbených nápojů, hezký léto a těšíme se na vás na našich koncertech.

Ahoj!

Martin