Rozhovor s Mírou Chrástkou pro MUSICGATE

9.1.2018

Jak zhodnotíte uplynulý rok 2017?

Řekl bych, že poslední roky jsou všechny dobré a vyvážené. Myslím, co by jak do počtu odehraných koncertů, tak i do celkového pohledu, jak je vnímám, po stránce návštěvnosti, kvality produkce, zvuku, atd… Tedy žádné výrazné turbulence už zřejmě u Turba nelze očekávat, ale na druhou stránku to přináší stabilní a dlouhé roky dobře fungující kapelu. Rok 2017 není žádnou výjimkou, možná rok s mírně stoupající prosperitou. Ale posoudit musí jiní. Mně to nepřísluší. Za mne mohou mluvit jen pocity a ty mám dobré. Odehráli jsme mimojiné několik vyprodaných koncertů s Olympicem a všechny naprosto skvělé. Petrovi Jandovi to pořád zpívá a hraje „Jako za mlada“. Je to velký Borec. Známe se dlouhé roky, už z dob kdy jsme u něj na Propasti točili s mou předchozí formací Mac Bethem a na ty chvíle se nezapomíná. U Petra se točilo, dělaly mejdany, chodilo spát až k ránu a Petr s námi mockrát strávil celý večer až do ranních hodin, je to férovej chlap, bavič… a miluje muziku celou svou duší. Také jsme v 2017 odehráli jeden mega trojkoncert Turbo, Olympic a legendární Suzi Quatro. Výrava praskala ve švech.

A do budoucna, dočkají se diváci nějakého doprovodného programu, třeba dětského sboru, filharmonie, nebo alespoň violoncellového quartetu? Bylo by to určitě zajímavé.

Hanko, tak v tom s tebou naprosto souhlasím. Také bych si něco z toho i přál. Ale to už jsou opravdu velké a náročné projekty, zejména co se týká filharmonie. A na velké projekty musíš mít velkou kuráž, velké odhodlání, velké nápady a s tím jsou spojené hlavně velké peníze. Kde je vzít? Doba štědrých sponzorů je zřejmě nenávratně pryč a z vlastních kapes to financovat nemůžeme. Do politiky se sponzoři stále jen hrnou a hrnout budou. Protože tam bohatý sponzor očekává od politika protislužbu, která se mu několikrát vrátí. Pěkně potichoučku a polehoučku. A nakonec jsou všechny strany spokojené… sponzor, politik… a  teda kromě důvěřivého a leckdy politikem napáleného voliče. Ne proto, že by to ten politik nechtěl voliči dát, co mu slíbil. Ale většinou sliby přepálí i za rámec toho co jsou schopni splnit a to oni dobře ví už dopředu.. lhát je donutí situace, kdy potřebůjí hlasy voličů, aby zvítězili a dostali mandát… no ale za pár let se na sliby zapomene a hlavně , že jsem u koryta. Politik potřebuje peníze na svou propagaci, na prosazování cílů, a ty mu dá majitel bohaté firmy, co si potřebuje prosadit zase ty své záměry v byznysu, které dostane z vděčnosti od politika. Všeobecný fenomén, ví se o něm, je to veřejné tajemství, ale s takovým rozjetým vlakem už může něco udělat jen absolutní nasranost lidí, sjednotit se a vyjít do ulic.

A teď k jádru věci! Co může kapela nabídnout bohatému investorovi? Že mu na koncertech pověsí banner s logem jeho firmy? V 90. letech možná, ale dneska je to skoro utopie. Buďto to pro boháče je kapela „srdcovka“ a pomůže, dá tedy svým penězům „vale“ s pocitem, že pomohl klukům a kamarádům zároveň, které má rád. A nebo se svými penězi jde raději na tajnou schůzku s politikem… No zkús mi povedať, kto z tých dvoch vyhrá, zkorumpovaný politik a lebo hudobník srdcár? J

Co nového chystáte pro fanoušky do budoucna?

Dobrá otázka. Čas kvapem letí, a ono to uteče jako voda a bude se točit DVD 40 let například. A pokud do té doby už DVD nebudou vůbec v kurzu, jakože se tímto trendem ubírá celý svět, tak to bude nosič, který bude zrovna v tom čase v laufu. Každopádně to bude zase Live koncert a kdo ví, třeba se poštěstí a nějaké hosty pozveme, ovšem o velikosti projektu je předčasné mluvit. To jsem zabrousil trošku moc dopředu. Na letošek určitě obměníme playlist, kde pochopitelně nesmrtelné stálice typu Láska z pasáží, Díky já jdu dál, Hráč a Chtěl jsem mít,  zůstanou i nadále. S tím zbytkem se bude hýbat. Možná přibudou novinky, zbrusu nové songy. To ovšem zase záleží na mnoha okolnostech. Problém je, že všeobecně se internetovým sdílením úplně zdegradoval filmový a hudební průmysl. Dnešní muzikanti se musejí začít pomalu smiřovat s holým a smutným faktem, že nové CD, nebo chtete-li nový Titul kapely už bude, nebo vlastně už je, čistě jen propagační záležitost k tomu, aby přilákala lidi na živé koncerty.

Chcete ještě něco posluchačům vzkázat?

Ano. To co všichni skalní dobře ví… že je máme moc rádi. Rádi za nimi jezdíme, rádi s nimi posedíme a když jdeme na podium, tak tam zpravidla necháváme srdce. S mnohými se přátelím a jsem v pravidelném i mimosezonním kontaktu. Někdy se stane, že to srdce už se za ten víkend rozdalo 3krát, ba i někdy 4 krát, a to už meleme z posledního. Ty najeté kilometry, přejezdy a únava se pak projeví. Což většina lidí chápe. Naštěstí takových koncertů, kdy hrajeme v úplném vyčerpání není zas tolik. A ten nejdůležitější vzkaz od nás všech z Turba, že Všem fandům a milým posluchačům přejeme hodně štěstí a zdraví v roce 2018. No a taky přejeme hodně koncertů právě v té vaší lokalitě, ať nemusíte jezdit moc daleko.